دكتر علي مصطفايي دانشيار ايمونولوژي در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" در خصوص اهميت جايگاه فناوري زيستي تصريح كرد: افزايش جمعيت جهان و كمبود غذا و دارو، بروز انواع بيماري ها، افزايش مشكلات زيست محيطي و تمايل انسان به مصرف غذا و داروي سالم تر از مسايلي است كه اهميت و جايگاه فناوري زيستي را روز به روز روشن تر مي سازد.
وي خاطرنشان كرد: بيوتكنولوژي يا فناوري زيستي از موجودات زنده به خصوص ميكروب ها و اجزاي آنها همچون آنزيم ها در توليد انواع فرآورده هاي بيولوژيك يا ايجاد فناوري استفاده مي شود. البته اين علم از هزاران سال پيش به شكل ساده و ابتدايي در توليد انواعي از مواد غذايي تخميري توسط انسان به كار گرفته مي شده، اما شكل نوين آن از حدود نيم قرن پيش با بهره گيري از علوم سلولي و مولكولي به خصوص مهندسي ژنتيك متولد شده است.
دكتر مصطفايي اظهار داشت: در حال حاضر ايالات متحده آمريكا و چند كشور بزرگ اروپايي از پيشگامان فناوري زيستي در جهان هستند به طوري كه دو سوم شركت هاي فناوري در آمريكا فعاليت كرده و دو سوم داروهاي فناوري زيستي در اين كشور توليد مي شود.
از جمله فعاليت مراكز فناوري زيستي مي توان به توليد انواع هورمون ها، فاكتورهاي رشد، پادتن هاي تك درماني و چند درماني و ردياب هاي DNA اشاره كرد |
اين استاد دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه اضافه كرد: توليد گياهان استراتژيك مقاوم به سرما، خشكي، شوري و آفات، توليد واكسن هاي انساني و دامي، توليد دام و طيور اصلاح شده، توليد انواع محصولات تخميري، توليد انواع آنزيم هاي صنعتي، سوخت هاي بيولوژيك، كودهاي بيولوژيك، كنترل پسمانده ها و تجزيه و بازيافت زباله ها و مشتقات نفتي نيز از ديگر توليدات فناوري زيستي به شمار مي رود.
وي فناوري زيستي در كشور را در مراحل ابتدايي دانست و تأكيد كرد: تاكنون حركت چندان محسوسي در اين زمينه در كشور صورت نگرفته است و تعداد مراكز پژوهشي دولتي و خصوصي كه در زمينه فناوري زيستي در كشور فعاليت مي كنند، انگشت شمار و بودجه آنها بسيار ناچيز است.
غفلت از فناوري زيستي در آينده خسارت جبران ناپذيري بر اقتصاد كشور وارد خواهد كرد و امنيت دارويي و غذايي نسل آينده را به مخاطره مي اندازد و در عين حال موجب عقب ماندگي بنيان هاي اجتماعي و فرهنگي جامعه مي شود |
به گفته وي غفلت از فناوري زيستي در آينده خسارت جبران ناپذيري بر اقتصاد كشور وارد خواهد كرد و امنيت دارويي و غذايي نسل آينده را به مخاطره مي اندازد و در عين حال موجب عقب ماندگي بنيان هاي اجتماعي و فرهنگي جامعه مي شود.
اين دانشيار دانشگاه علوم پزشكي كرمانشاه با تأكيد بر لزوم حمايت مناسب دولت از طرح هاي فناوري زيستي يا بيوتكنولوژي خاطرنشان كرد: به دليل زمان بر بودن اجراي پروژه هاي فناوري زيستي و ريسك سرمايه گذاري در چنين پروژه هايي بخش خصوصي نسبت به ورود به آن بي رغبتي نشان مي دهد و براي رفع اين مشكل لازم است تا سرمايه گذاري لازم تا رسيدن به مرحله اي مطمئن از طرف دولت صورت گيرد.
نظر شما